Haveflora

Haveflora

onsdag den 17. april 2013

Krokus og Kamelia

I skal selvfølgelig også se lidt af mine krokus :-)





Min Kamelia Bonomiana står i drivhuset og strutter med mange knopper


Jeg glæder mig sådan til blomsterne viser sig.


I ønskes den dejligste forårsdag 

:-D


tirsdag den 16. april 2013

Glæden ved Drivhuset


Marianne på blogmagasinet HAVEFOLKET opfordrer til at fortælle om vores drivhuse. Her er min lille historie.

Mit drivhus har betydet rigtig meget for mig og i min have. Man kan sige drivhuset kick-startede min havepassion for alvor igen. Jeg købte mit to år efter jeg kom alvorligt til skade med min nakke i 2008 ved en bustur på vej hjem fra arbejde, altså i 2010. Jeg havde brug for at aflede mine smerter og have noget at virkelig interessere mig for i min nye anderledes hverdag. Det skulle nemlig vise sig at jeg ikke kunne arbejde mere. Der var rigtig meget der blev forandret i min hverdag, da jeg fysisk pludselig fik mange begrænsninger, og jeg er stadig meget begrænset af dysfunktionen i nakken (piskesmælds traume,  4 diskusprolaps i nakke og øverste rygeregion og kroniske smerter). 

Jeg havde længe ønsket mig et drivhus, og helst et med grønt skellet, så da hem og fix havde et fornuftigt et på 8 m2 og en god pris, lige knapt 4000 kr. tror jeg det var, så var det bare om at komme i gang. Haven skulle nu have hjemmelavede stauder og sommerblomster, og der skulle være et dejligt sted at sidde i al slags vejr! Og så kunne der spares penge ved at lave planterne selv og samtidigt have fornøjelsen ved at se det spire og gro :) Igennem årene her i haven, er der nemlig mest blevet plantet buske og småtræer, næsten ingen stauder. 

Drivhuset bliver brugt året rundt. Ved vintertide og i dårligt vejr i sommerhalvåret, bliver der drukket kaffe og hygget derinde. Der vokser en vin som er sat direkte i jorden og ellers står planterne i krukker, potter og kasser. Om vinteren står der oliventræer og stiklinger til overvintring.

Om foråret starter drivningen af de frø som er blevet forspiret indendørs eller købt som halvstore planter, f.eks. tomater og agurker. Når planterne har nået en passende størrelse i drivhuset, flytter de videre ud i havens bede og krukker. I år forspirer jeg for første gang med vækstlampe indendørs men mere om det i et senere indlæg. 

Der er endnu her midt i april ikke kommet særligt mange forspirede planter ind i drivhuset, faktisk kun lathyrus og nogle rodformerede Geranium, selvfølgelig fordi temperaturene først her i weekenden begyndte at stige til rigtige forårstemperaturer men mon ikke snart nætterne også snart når tålelige grader, så jeg kan komme planter derind uden at være bange for nattefrosten vender tilbage. Det er vi vist mange der håber :)


Drivhuset bliver vasket med brunsæbe forår og efterår


Jeg tager bunden ud af Årstidernes trækasser og stabler dem som reoler. Deri står bakker og potter med forspirede frø og planter. Der står også meget på fliserne.




Her er der godt gang i væksten

Tallerkensmækker, Lathyrus og Prydtobak

Vindrue

Sommer og alt står frisk om drivhuset. Drivhuset er placeret i den nordlige ende af haven for at få mest mulig sol.

Den lille skovhave anes bagved drivhuset

Her har bordet og stol måttet vige pladsen for forspiringen, og er blevet rykket udenfor

Staudelathyrusen har selvsået sig derinde 

Drivhuset får også aftensolen




Efteråret er så småt ved at melde sig. Birkelunden står i øst.


Vinter og fugtigt vejr, og et ret tomt drivhus. Der er dog stiklinger og oliventræer derinde

Vinter


Snart er drivhuse fyldt med planter igen og et nyt haveår begynder for alvor.

Hav en dejlig forårsdag

:-D