Haveflora

Haveflora

tirsdag den 25. juni 2013

Havedammen

Udsigt fra Borgen


Maj og juni har stået i projekternes tegn. 

En havedam har været på ønskesedlen i mange år, og i år skulle det så være. Derudover er der blevet lavet "Borgen" som vi kalder udsigtspladsen, der er dannet af det overskydende ler/jord fra udgravningen af dammen. Et højbed 2x1 meter i lærketræ til køkkenurterne, og en trædestenssti af gnejssten er også snart færdig. Et skovbed som jeg tidligere har vist fra, og et birkelundsbed som I også har til gode. Jo, vi har haft travlt!

I dag viser jeg havedam, Borgen og trædestens stien.

Havedammen er på 500 liter, og blev fyldt af regnvand fra eet skybrud. Vi koplede en dykpumpe i en vandtønde til dammen.


 Et lille vandfald til at give den her i haven, eftertragtede stille kluk-kluk lyd af vand


Fint besøg har der også været; en butsnudet frø tar sig et eftermiddags bad ;)

En iris i dammen er sprunget ud 

 Der er småting som skal laves endnu: vandslangen fra pumpe til vandfald skal lægges under sten. Det samme med elledning. Flere kantplanter skal der til for at dække bassinkanten mm.
Ved foden af Borgen, er der plantet geranium Phillip Vapelle som vil blomstre fra juli og resten af sommersæsonen. Den får lillablå blomster og bliver ca. 40 cm høj

Sommerfugleblomst i krukke

Helles, alias Havetrolden, stentøjs spirer står godt ved vankanten imellem trædebrejner og engkarse

 Trædestensstien af gnejssten. Her blev der ret mudret og glat om vinteren pga. den meget ler i jorden og trafik af fødder og hunde, så nu skulle det gerne blive bedre at færdes her

 Borgen er flittig brugt af vores hunde og kat. Ja, nærmest så meget at vi endnu ikke, har sat stole og bord derop, da det vil forstyrre deres leg og dasen deroppe. Meeen, vi skal nok få indtaget Borgen ;o) !!

Rigtig god sommerdag

:-D


32 kommentarer:

 1. Så flott dam du har fått deg! Det er hyggelig med lyden av rennende vann i hagen. Borgen ble også veldig fin, og ser at dyrene dine liker den :-)

  Ha en deilig dag/ sommer!

  Klem Marit ♡

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marit
   Jeg så du også havde lavet en ny dam til haletudserne - sikken liv der er i den! Vand tiltrækker helt nye dyr og insekter til haven, og giver de der allerede er der, livgivende vand. Jeg har jo mange salamander og tudser som har været i haven længe, og mon ikke de gerne vil have et dyp en gang imellem ;)
   Klem Rose

   Slet
 2. Hvor er det blevet fint - skøn idé med havedam, trædefliser og den lille borg. Jeg holder meget af den klukkende lyd af vand. Jeres hund ser også glad ud for sin nye have :-) KH

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, Madame, lyden af rislende vand, er nemlig en lise for sjælen. Hundene bader heldigvis ikke men nøjes medat drikke af dammen. Skal have lagt lidt flere sten i vandkanten, så fuglene også har nem adgang. kH

   Slet
 3. Sikke mange ting I har nået. Og hvor er det blevet fint! Vand er godt i haven.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, Nana, manden i huset har fået god motion over nogle uger men han har nydt det :) Et stort ønske er blevet opfyldt med den dam.
   Kh Rose

   Slet
 4. Det ser godt ud Rose, jeg er meget imponeret af dammen, men også de sten I har fået lagt, det er rigtig flot. Der er nok en, som har knoklet :)
  Jeg har svaret på din kommentar hos mig, hvis du lige vil læse den, det er lidt vigtigt.
  Kh Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, Lisbeth :) Du og Bent ved jo alt om at slæbe og lægge sten! Som du sikkert har set, har jeg skrevet tilbage til dig.
   Kh Rose

   Slet
 5. Hej Rose.I har da godt nok haft travlt med alle jeres projekter.
  Men rigtig flot er det blevet med både vandet og trædestien.....elsker trædestier.
  Og den lille borg.Det har været hårdt arbejde.
  Glæder mig rigtig meget til på lørdag knus Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Jette
   Vi brugte vinteren til at drømme og planlægge nyt havedesign, og det er bare så dejligt, at det blev til noget, og også ret tilfredstillende :)
   Sender små søde beskeder til vejrguderne i disse dage og ber om godt vejr til weekenden ;)
   Knus Rose

   Slet
 6. Vi nøjes med fuglebade hist og pist, men stod det til min mand, fik vi også en lille dam. Jeg synes bare, at jeg/vi har nok at holde, og jeg synes, jeg har hørt så mange skrækhistorier om grønt vand, så jeg sørger omhyggeligt for ikke at vise ham jeres fine dam.

  SvarSlet
  Svar
  1. Vi har også tænkt på det med grønt vand, og f.eks. valgt ikke at anskaffe fisk til dammen, da de hurtigt kan forplumre vandet. Desuden har vi en pumpe som renser og ilter vandet, så vi håber det holder sig nogenlunde klart. Ja, man kan meget hurtigt få meget gode ideer ved at besøge haveblogge. Det kender jeg alt til ;-)

   Slet
 7. Hej Rose.
  Ja, hold nu op, hvor har I haft travlt. Det bliver rigtig godt, ser det ud til:-) Der er ikke noget bedre end lyden af vand, der helt sagte, stille står og klukker ganske stille. Jeg så engang en Japansk inspireret have, hvor de havde en sø, hvori der løb vand ned fra et vandfald, der brusede og larmede, så man blev helt stresset af, at være der. Så virker vand altså ikke beroligende! Men når man lader det stå og klukke lige så stille, som du skriver her, så er det noget af det mest beroligende og behagelige baggrundsstøj der findes, kun overgået af fuglesang. Som fælles orkester, findes der intet bedre.
  Jeg kan forstå vi ses på lørdag, så det glæder jeg mig til:-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Malene
   Det var nemlig vigtigt lige at finde den rigtige hastighed på vandet. Stenene i faldet kan flyttes rundt også, og ændre lyden, plus på pumpen på i øvrigt kun 7 W. Den slukkes når vi ikke er der. Nogen tidspunkter tændes den slet ikke når jeg har brug for stilheden. Og fuglene, ja, dem kan vi ikke undvære, og de fodres året rundt.
   Det bliver vældig hyggeligt at mødes, er jeg sikker på :-)
   Kh Rose

   Slet
 8. Hej Rose
  Sikke en masse i har fået lavet! det er blevet rigtig flot og godt :-)
  Hund og kat ved godt hvor det er det bedste sted at ligge:-D
  K.Gro

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Gro
   Jeg har sat små planter i jorden og dirigeret rundt mens manden har taget det helt store slæb. Jeg glæder mig til det begynder at få lidt patina og guldsmede svæver oven vande :-)
   Kh Rose

   Slet
 9. Hej Rose
  Hold da op hvor I har haft travlt, og hvor ser det godt ud. Man bliver altid så glad når man får lavet et af de der større projekter man har gået og glædet sig til længe. Vand i haven er noget specielt det kan jeg godt forstå du er glad for at du har fået, det er også et af mine ønsker.
  God dag.
  Mange hilsner
  Anita

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Anita
   Du kan tro vi også nyder dammen og ser frem til at det vokser lidt til og får lidt patina. Håber du snart får dit ønske opfyldt :)
   Kh Rose

   Slet
 10. Hold da op hvor er det blevet fint.
  Gode billeder.
  Tak for kigget.
  Ha´ en dejlig dag.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for det, Aase :) Du har jo selv en stor flot en i haven, har jeg set.

   Slet
 11. Hej Rose

  Hvor er det blevet fint hos dig med vand i haven! Det giver nu en hel speciel stemning,
  når planter og himmel kan spejle sig. Det må have været et kæmpe arbejde. Til lykke med det!

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Jette
   Tak :-)
   Ja, du har ret i der er kommet en ny stemning i haven, og den er skøn :) Der er brugt en hel del timer på konstruktionen, og sved på panden, kom der også ;)
   Kh Rose

   Slet
 12. Hold fast I har knoklet. Glad for det ikke bare er her projekterne flyver afsted og armene på kort tid er blevet både bredere og længere;0)

  Håber I nu vil tage jer tid til at nyde jeres store arbejde. En lun sommeraften ved den lille havedam må da være det hele værd.

  Kh Katinka

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Katinka
   Jo, der har været lune aftener hvor vi har siddet og dvælet ved lyden af rindende vand og nippet til kaffen. Det er også det første sted om morgenen, jeg sætter mig.
   Kh Rose

   Slet
 13. Det ser rigtig dejligt ud, det har været et stort arbede :-D Håber i nu kan nyde det lidt.
  Hundene nyder da rigtigt højen, du kan glemme alt om café sæt:-)
  Sommerferie hilsen (fra Fyn)
  Susanne

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Susanne
   Dammen bliver helt sikkert nydt nu, og du har ret; hundene (og katten) har stadig indtaget Borgen. Det er et rigtigt udsigts sted for dem.
   Og nu er su på Fyn! - Du kommer dejligt meget omkring i denne sommertid.
   Sommeraften hilsen
   Rose

   Slet
 14. Sikke en flot havedam - dejligt miljø omkring den også :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, Ulla, vi er godt tilfredse med resultatet :)

   Slet
 15. Kære Rose,
  Hold nu op hvor er der sket ting og sager hos jer! Det ser da ski' godt ud. Hvor er det sjovt at hundene har indtaget borgen, tror du nogensinde at I får dem til at flytte sig :) Dammen og vandfaldet er blevet så fint, herligt med alle stenene og hyggeligt at stentøjsspirerne er flyttet derud. Glæder mig til at se det live! Når vi er færdige med vores ø hop må vi altså ses, næste uge er dum for mig, men ugen efter dækker jeg gerne op til kaffe i haven her. Du skal også have dine metalfade. Pelarginien jeg fik af dig blomstrer flittigt, smukt og rosa i drivhuset, og du får en tanke hvergang jeg passere den og alle de andre planter du har beriget mig med.
  Kram Helle

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Helle
   Dejligt du syntes om dam og Borg :) Det er virkelig fedt du fik fat i baljerne, tusinde tak, og glæder mig til at få dem :) Det passer fint med at skyde havenissebesøget til næste uge for mig, da jeg er ret træt oven på Samsø turen og en stor fødselsdag her. Er i fuld gang med at lade batterierne op igen. Så lad os skrive sammen om hvornår.
   Fyn er jo så fin, så rigtig god ø-tur ;-)
   Kram Rose

   Slet
 16. Hold da op, hvor har I været flittige, mens jeg vendte ryggen til en lille tid! -
  Det er skønt med vand i haven, det gir' en helt speciel atmosfære! Altid så godt at gæste din plet!

  Ønsker dig en skøn havedag.
  Knus Dorthe

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Dorthe
   Skønt du kigger ind og lægger en altid sød kommentar :) joh, der er sket ualmindelig meget i haven i år men mon ikke det også er deet for i år ;-)

   Hav en skøn sommeraften,
   Knus Rose

   Slet