Haveflora

Haveflora

mandag den 3. september 2012

Fristende frugt, bær og blomster

Victoriablomme, det er guf! Jeg har været i tvivl om navnet på mit træ men Lene, Bag Havelågen, havde et dejligt indlæg om sit med et flot billede af træet, og så var jeg ikke i tvivl længere; mit er den samme type blomme. 

I drivhuset er der nu masser af små søde blå druer af typen Vitis vinifera Marechal Foch. Druerne er ikke ret store men smager himmelsk.

Kerbesbær er meget flotte men giftige for os mennesker. Solsortene elsker dem derimod, og ikke længe efter de er modne, er buskene rippet for bær.


Snebær er jo også giftige men igen er det kræs for havens fugle. De får dog som regel lov til at sidde til et stykke tid ind i efteråret.Clematis Montana Grandiflora har smukt grønt løv længe efter den blomstrer i maj.
Min blev kraftigt, for kraftigt, beskåret sidste år, da stænglerne var begyndt at vokse ind i huset under taget, og kom derfor så sent i gang dette år, at den ikke fik sine hvide blomster i maj.
Sct. Hans urten her, har jeg gået og kigget på hele sommeren, når jeg gik tur i skoven. Det hænder tit der bliver smidt haveaffald (og det der er meget værrer!) i skovkanterne, og gruppen af Sct. Hans urt stammer fra sådan et afkast. Nu viser de jo deres farver, og denne havde jeg ikke, så jeg tog en håndfuld stilke med hjem og har plantet dem et solrigt sted. De slår jo nemt rødder.Min Syriske Rose er med flere lag kronblade og er lidt dusket i det, og er efterhånden på en 10 års tid, blevet til et lille træ ved annexet.


25 kommentarer:

 1. Så mye fint du har i din hage! Din syriske rose er veldig flott :-)Ha en fin mandag. Klem Marit

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, Marit og du ønskes også en skøn dag :-)

   Slet
 2. Hej Rose..
  Sikke dejlige billeder du viser os der.. Kan dæleme godt forstå du er glad for din syriske rose. Vores er bare en lille en endnu, så det varer længe før den når størrelsen på din.. Og den Sct.Hansurt kan jeg dæleme godt forstå du tog med hjem.

  Har ikke modtaget mail fra dig, men skal nok skrive til dig, når frøene er klar :)

  KH Lena

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Lena
   Tænk at jeg ku svede det helt ud med den mail ! - jeg vil fluks smutte over på din blog om lidt og finde din.

   Jeg er også særlig glad for den syriske rose pga. de fine blomster. Den er altid meget længe om at vise livstegn om foråret, og jeg når næsten hver gang at tro den er gået ud men så pludselig er der bittesmå knopper, og det er jo dejligt den blomstre i september hvor der ikke er helt så mange andre der er i blomst.
   Kh
   Rose

   Slet
  2. Hej Lena
   Jeg synes ikke jeg kan finde din email, så måske du kunne sende den på min: haveflora@gmail.com
   Knus
   Rose

   Slet
 3. Skønne billeder - simpelthen! Din syriske rose er vel nok flot, og så er jeg betaget af dine vindruer. Håber på en dag at få mit eget drivhus og indrette et conservatory i engelsk stil :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, Madame og hvor lyder det dejligt med din drøm om et drivhus i engelsk stil :-) Det kunne jeg sørme også godt tænke mig - når jeg læser de engelske haveblade, er jeg ved at dåne over nogle af de driverhuse de viser. Og sikken man kunne forlænge sin havesæson derude ;-) Men priserne gør nok, jeg lige må vinde en pæn gevist først :0)

   Slet
 4. Hej Rose.Dejlige billeder.Kommer helt til at savne mit blommetræ-Victoria.men desværre blev det sygt.Din syriske rose er da bare så smuk.
  Vi har også rigtig mange druer i vores drivhus,så vi deler ud til hele nabolaget.
  Er lige blevet færdige med at rydde op efter vores træ blev fældet i lørdags-13 læs til genbrug.Du kan se det på mit nye indlæg.Rigtig god dag til dig Jette

  SvarSlet
 5. Hej Jette
  Det er klart du må savne det i denne tid, når træerne bugner af frugt. Du kunne sagtens få en kurv fuld af mine blommer, da der er rigeligt af dem ;-)
  Du havde da vist også dine lækre druer med hos Signe, ikke!?
  Hold da ferie, det var mange læs!! Jeg vil fluks ta over og se dit indlæg!
  Rigtig god aften til dig,
  Kh
  Rose

  SvarSlet
 6. Uhm, dejlige blommer og druer. Min mund løber i vand. Jeg ville gerne have et blommetræ, men synes ikke rigtig, der er plads i min have.
  Godt, at der også er lidt spiseligt til fuglene :o)
  Din klematis kommer sikkert stærkt tilbage med blomster næste år.
  Din syriske rose er også rigtig fin, og annekset ser vel nok hyggeligt ud.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er faktisk ikke meget mit Victoriatræ fylder, højst en 10m2 og er ca. 4 meter højt. Det er nok henad 25 år gammelt. Pindsvnene elsker det også ; om aftenen når vinduet er åbent, kan de høres når de smasker og gnasker de nedfaldne blommer i sig ;)

   Slet
 7. Kære Rose, hvor er billedet af kermesbær bare smukt, det er en af mine favoritplanter - men den gider ikke vokse hos mig :/
  Fantastisk syrisk rose, jeg har en hvid men nøj hvor den vokser langsomt! Måske har jeg fået en dværgsort.
  Kram Helle

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Helle, det er så måske fordi din have er meget fugtig at Kerbes ikke vil, for her popper den op med små aflæggere især i den tørre del af haven.
   Den syriske er en gave, så jeg kender ikke navnet men den vokser faktisk også langsomt. Det kan da godt være der findes dværgarter ;), det må undersøges!
   Kram Rose

   Slet
 8. Hej Rose
  Hvor er den fin din syriske rose og dejligt med alle frugterne. Vi har selv en victoriablomme, men der er meget lidt frugt på i år, til gengæld var grenene ved at brække sidste år, af alle de tunge blommer der var på.
  God aften
  Have hilsen
  Anita

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Anita
   Ja, der er altså smuk, den syriske og altid mange blomster hvert år.
   Sådan går det også her med blommerne. Jeg læste at hvis man vil have en mere jævn frugtgivning, skal man tynde godt ud i året med mange blommer, så vil der året efter, hvor der plejer at være få, være ligeså mange blommer og således samme mængder hvert år.
   Hav en skøn dag
   Kh Rose

   Slet
 9. Dejligt med blommer og vindruer. Kermesbær er ikke så dejligt, de kommer over det hele, hvis man ikke passer på.
  Ærgerligt med din clematis Montana, men til næste år blomstrer den nok igen, den er en voldsom aktiv klatrer.
  Kh
  Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er ret få kerbesbær der dukker op her, en håndfuld, og de små planter er nemme at kende. Det kan være at Solsortene når at spise alle frøene inden de rammer jorden ;-)
   Ja, Grandiflora har fart på, når det er. Du kan se på mit coverbillede, hvordan den svang sig henover tagrenden. Til gengæld er den bare så skøn, hvis den bliver styret i den rigtige retning. Jeg tror også den er kommet sig helt til næste år.
   Kh
   Rose

   Slet
 10. Dejlige billeder af blomster og bær. Man får lyst til at sætte tænderne i Victoriablommen.
  Din syriske rose er smuk. Det er Sct. Hans Urten også.
  Ha` en god dag/ aften.

  SvarSlet
  Svar
  1. Du kan tro, jeg sendte gerne blommen til dig, så du kunne få fornøjelsen ;0)
   Tak, og skøn dag til dig også!
   Kh
   Rose

   Slet
 11. Dejligt i denne tid, hvor vi kan høste frugter i rå mængder, det er jo helt fantastisk.
  Din Syriske rose er jo da helt utrolig flot, og så stor den er. Den må du rigtig nyde, og vi andre kan jo så nyde dine dejlige billeder.
  Havehilsen
  Susanne

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, Susanne :-) september er nemlig dejlig frugttid og vejret har været i top, i hvert fald her.
   Jeg har ikke set min syriske rose andre steder endnu, tror jeg må prøve at se om jeg kan google navnet m.m.
   Det er skønt som vi kan nyde hinandens billeder på bloggen :-)
   Blomsterhilsen
   Rose

   Slet
 12. Jeg synes det er en fantastisk Syrisk rose du har:-)

  SvarSlet
 13. Kære Rose. Dejlige billeder, der ser altså så hyggeligt ud hos dig :) Vi har måtte aflive vores vindrue i drivhuset, fordi vi købte et større drivhus. MEN har været ude og investere i en ny, så nu er det bare og vente. Vi har en kæmpe vindrue op af huset, men den har fuglene næsten ribbet :) men de skal jo også være her.

  Kh Lise Lotte

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Lise Lotte
   Tusinde tak, stor er glæden også hver dag, når jeg færdes der :-)
   Du må have dejlig mange fugle i haven men frækt de ikke lader nogle af druer stå til dig! Spændt på at se billeder af det nye drivhus :-)

   I disse døgn dukker pindsvin op i flere størrelser forskeligge steder. I aftes guflede en årgang 2011 gris løs af hundens madskål, da hunden ikke havde spist op. Og snart laver solsortene akrobatik i Kerbesbær for at få bærene.
   Det er dejligt med liv i haven :-)
   kh
   Rose

   Slet