Haveflora

Haveflora

torsdag den 22. november 2012

Kompost, klip og kridhvide skønheder

Efter at have læst den fremragende artikel KOM'POST I POSER i blogmagasinet HAVEFOLKET, fik jeg lyst til at afprøve selv. Jeg har lavet syv sække i alt, de sidste fire mangler at komme over i sorte sække som skulle fremskynde processen. 
Et lille tip: Man kan findele bladene yderligere for at fremme komposteringen, hvis man kører over bladebunken med en plæneklipper et par gange inden bladene kommes i sække.
Nu står de i det lidt mørke brændehjørne af haven og arbejder for mig, og jeg glæder mig allerede til den lækre muld til næste år :-)

Berberisblade er smukke mod Ligusterhækken men buskene er min hadeplanter her i haven! Fuglene elsker deres bær og bierne deres blomster men deres torne er morderiske, og jeg håber buskene som står som hæk ved parkeringspladsen, en dag bliver fjernet helt og aldeles fra matriklen. Når de bliver klippet til foråret, fjernes al afklippet og køres på genbrugspladsen men der er altid nogle tornede grene som bliver overset. Når jeg så roder i bedet under hækken ( Berberisen står et niveau højere oppe), sker det at jeg får stukket mig, og det gør altså ualmindeligt forbistret ondt!

Kønne og helt uskadelige, er Muskus Katostens filigran agtige frøstande i denne tid. Og Katosten har stadig blomster også!

Taksen her skal klippes i kugle eller kasse facon. Jeg skal tage mod til mig, da jeg ingen som helst erfaring har med at formklippe. Men det er vist heller ikke lige årstiden til det nu, så mon ikke jeg får 'courage' nok til den tid!?


Her er stadig et par hvide skønheder i blomst:
Rose Iceberg og Hjulkrone.
Hav en dejlig dag
:-D

18 kommentarer:

 1. Velkommen i kompostklubben - vi må sammenligne resultater til næste år. Beskæringsekspert er jeg på ingen måde; men jeg beskærer altså vores takskugler en ekstra gang i december for at få takskviste til juledekorationer, og det fungerer ok.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jo tak - det bliver interessant! Der hvor jeg går i skoven, er der ryttere på tur også, og de er så flinke at droppe en pæn portion pærer hist og pist. Jeg har et par plastposer med og samler pærerne med hjem til komposten. Fint samarbejde, ikk!?
   God ide med julepynt, så må jeg snart vove pelsen og studse taksen lidt.

   Slet
 2. Så smart det er å kompostere i sekker! Jeg har en varmkompostbinge som jeg har fylt helt opp til randen, og håper at det vil bli jord av det en gang til neste år. Så deilig at det fortsatt blomstrer hos deg. Her er alt helt brunt og ingen blomster. Ha en fortsatt fin torsdag! Klem Marit

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det er smart fundet på. Varmekompostering er noget af det bedste. Det skal nok blive super kvalitet. Da jeg havde heste selv og mugede ud, byggde jeg en kegleformet mødding op ved hele tiden, at smide møget op på toppen. På et halvt år fik jeg den bedste kompost som har slået alt hvad jeg har haft siden.
   God aften til dig,
   klem Rose

   Slet
 3. Jeg vil også sige, at det er netop nu, du skal finde couragen frem, det er jo nu, du har tid. Jeg har beskåret og opstammet en del den sidste tid, du skal bare stoppe, når frosten kommer, har jeg fået at vide.
  Berberis er utroligt smukke, men jeg har dem ikke i haven på grund af tornene. Jeg havde dog overvejet igen, men efter at have læst med her hos dig i dag, har jeg opgivet det.
  Kh
  Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg havde netop håbet der ville komme gode kommentarer, så jeg kunne blive guidet lidt på vej mod klippet ;) Jeg vil tage fat i weekenden i det små. Faconen skal jo være rigtig, og ved et grundigere kig på buskenn, kan det godt være taksen skal klippes i kugle men med en skålform indeni. Det bliver spændende!
   Berberishækken stod her ved købet af huset, og den ene mindre langside er blevet udraderet. Hårdt arbejde, da det er nogle ældre svende. De er ikke egnet til haver. Da børnene var små, var jeg nervøs for de skulle baldre ind i dem når de kom susende hjem fra skole på cykel og senere, at kæledyrene skal træde på skjulte torne. Så hellere roser ;-) Jeg må se om ikke mændene kan motiveres igen til at svinge skovl og spade.
   Kh Rose

   Slet
 4. Det lyder spændende, at man kan lave kompost på den måde og på bare et år.

  Jeg fik fjernet tre kæmpe berberis-buske for et par måneder siden - har det nemlig lige som dig med tornene. Sikke smukke blomster du har stadigvæk! Jeg har kun en tallerkensmækker. Klem!

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, jeg håber resultatet bliver godt og ellers har det ikke været det store arbejde. Mine tallerkensmækkere er forlængtt borte.
   Jeg vil også gerne have mine fjernet snart - ser for mig et hvidt stakit med roser op ad i stedet :-)
   Klem ;)

   Slet
 5. Hej Rose.Kan godt forstå at du ikke kan lide de berberis buske.
  Spændende med alle de sække med kompost.Lad os se til foråret om det var ulejligheden værd.
  Med hensyn til opstamning of formklipning kan du læse mit nye indlæg.Der har jeg vist en del af alle mine stedsegrønne planter jeg har klippet.
  Rigtig god aften knus Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Jette
   Nej vel, berberis er ikke til haver. Hvor spændende, du har mere om opstamning! Det skal jeg studere :-) Jeg regner med lidt længere tid end foråret før komposten vil være omsat, håber i hvert fald til efteråret, når der skal plantes igen igen ;)
   Rigtig fin aften til dig,
   Knus Rose

   Slet
 6. Kære Rose. Vi har også kompostbunker her hos os. Det er en rigtig god ting. Spændende hvordan dit forsøg gør.

  Sikken da en skøn hvid hjulkrone du har. Har kun set den i blå.

  Jeg prøver og formklippe i mine buksbom, der sker ikke så meget ved det :) du må vise os hvordan det ender, når du engang tager mod til dig :)

  Knus
  Lise Lotte

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Lise Lotte
   Det der er hjemmelavet, er altid en stor glæde. Kompostbunke har vi også men jeg tænkte, at den nok ikke kunne rækker, og der er det jo fint, hvis man har mange efterårsblade i haven til at putte i sække.

   Jeg er ret sikker på jeg har nogle hvide hjulkronefrø, så jeg sender meget gerne frø til dig, hvis du er interesseret?

   Jeg tager mod til mig og fatter saksen og går i gang med taksen ;0)
   Knus
   Rose

   Slet
 7. Kære Rose,
  Spændende med dit kompost projekt. Sikke nogle smukke hvide skønheder din have stadig byder på og hvor er katostens spind dig smukt. Jeg spottede en lille hvid blomst på en af mine kapater klokker i dag og i weekenden blomster i en primula. Hurra for det milde vejr.
  Kram Helle

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Helle
   Jo, der skal jo noget ny kompost til alle de planter man i hvert fald forestiller sig bliver til noget ;-) Kapaterklokke må jeg vist lige google for den kender jeg ikke. Primula må lige være noget for din skovhave, ja. Jeg får nok frø i overskud efter min efterårssåning her, så hvis du kan bruge nogle, sender jeg gerne :-)
   Jeg synes også der skal heppes lidt over den for en gangs skyld milde høst, hvor vi jo så kan nyde den langstrakte nedvisning af floraen i stedet for at skovle sne og lign.
   Have en hyggelig weekend,
   Kram Rose

   Slet
 8. Dejligt projekt med den kompost! Ønsker dig held og lykke med at få omdannet til det lækreste muld. Ja fat mod Rose det er bare med at få klippet inden frosten lander! Sikker på det bliver godt.
  Billedet du har taget af berberis er jo flot, men jeg holder med dig i, at det ikke er en plante for danske haver!

  SvarSlet
  Svar
  1. Jo, jeg håber det bladmuld bliver guldmuld, jeg prøver også at blande lidt hestepærer i, så skulle det nok blive godt ;)
   Jeg har ikke rigtig fået fulgt med på langtidsprognosen for vejret men har godt læst noget med et temmelig koldt vejrskifte på en af bloggene, så her i weekenden vil jeg studse lidt på taksen. Det er jo en god ide Marie kom med om at bruge det til juledekoration.
   Jeg tror ikke jeg har set berberis præsenteret på havebloggene før min egen, så den er nok ikke så udbredt eller i fald ikke så populær at vise frem ;-)
   Rigtig god weekend!

   Slet
 9. Jeg har også berberis som hade-plante nummer et. Den har selvsået sig alt for mange steder på vores store grund.Jeg har klippet hårdt ned på dem, men de skyder så høje nye skud at det er nedslående at se på. Til næste sæson må jeg se om der er kræfter til at få gravet flest mulig væk fra hækken og krattet.
  Tak for synet af de dejlige hvide blomster - det minder mig om at jeg må have både blå og hvide hjulkroner til næste år. ...og så er de vist gode til at selvså sig derefter?

  SvarSlet
  Svar
  1. Jo, Berberis kan vi godt undværre! Det må være en plante for særligt sikrede fængsler eller sådan noget, og så ved en fejl ført hjem til haver ;0) Det har ikke været så slemt med selvsåningen her heldigvis.
   Jeg har begge farver Hjulkrone - den blå har jeg ikke frø fra netop fordi den bare selvsår sig. Den hvide har jeg først fået i år og har lidt frø liggende, så hvis du er interesseret, sender jeg meget gerne til dig? Send bare en email med din adresse, så kommer der frø :-)

   Slet