Haveflora

Haveflora

mandag den 15. juni 2015

Iris, Geranium og Akeleje glæderDen lysegule iris har jeg rigtig set frem til skulle springe ud. Det er en gave fra Tina med bloggen L & E Blomster og nøj, den er da smuk! Der er syv blomster nu og flere knopper tilbage, og vild kørvel og rød Havemelde gør dem fint selskab i bedet.

En anden iris som glæder i manges haver lige nu og også i min, er den blå sibiriske iris.

Geranium er der mange af i blomst nu og her kommer en række samt lidt akelejer for at spæde lidt andre sorter til.En af de sidste Greenland tulipaner gav irisen en kontrast forleden.

Joe på Hundeborgen som vi kalder brostenssiddepladsen, da hundene holder meget af at ligge der og holde udkig. Geranium Philip Vapelle omkranser borgen sammen med løvefod.


Philip Vapelle er fyldt med små hår på stilke og blade, og bladene er bløde og tykke - de er skabt til varme og tørre forhold.Geranium Patricia er også til sol men får også halvskygge i løbet af dagen. Den har fået et megablad i midten af planten som er er halvanden gang størrelsen af min hånd!

Patricias magenta farve er meget lækker og går igen i flere af mine Geranium, f.eks. Dragonhart som dog ikke er sprunget ud endnu.

En dejlig sartfarvet akeleje set fra bagsiden. Utrolig smuk også fra den side, ikke!
Og her nedenunder en lille gruppe af dem.Denne skønne Geranium fik jeg af Anne fra Regnspovehaven sidste år da jeg besøgte hendes rigtig flotte have. Jeg kender ikke navnet men så den omtalt i nyhedsbrevet Havenyt.dk som en gammel sort som ses ofte i gamle haver. Jeg er ihvertfald helt vild med den og se, syv blomster på én gang!

Sommerskies en dejlig dobbelt Geranium som kom til sidste år og er plantet i et af rosenbeddene. Den er ret høj 50-60 cm og helt strunk i væksten. Har sat mange blomster.

Den dybt blålilla er meget tidlig, allerede i april sprang den ud men jeg husker ikke navnet. 


Endnu en jeg har fået foræret, Phaeum Samobor, af Anne Mette fra bloggen CuginaK. Jeg er meget glad for den da den er meget smuk og jeg kan kun give Anne Mette ret i at den stærkt kan anbefales at plante hvor du vil have bekæmpet skvalderkål. 

Geranium Macrorrizum er også eminent til at holde skvalderkålen væk, og kan ligesom Phaeum også plantes i skyggen og på tørre steder.

Geranium renardii købte jeg på Lyngby plantemarked og er i familie med Philip Vapelle. Rigtig sød med de fine striber.

Baby Blue springer ud i maj og fortsætter ind i juni og er et smukt syn med sine meget store blå blomster.

Geranium nodosum Clos de coudray har jeg i skyggen hvor de små blomster lyser op.

Langsporede akelejer holder længe i haven. Sidste sommer havde jeg blomster helt ind i august.

Tiny Monster breder sig godt ud og fletter sig gerne ind imellem andre planter.Sidst men ikke mindst den flerdobbelte akeleje som var i haven da jeg flyttede ind for lige ved 20 år siden. Der kommer twist og flamingo dans i tankerne når jeg ser på den. 

Rigtig god dag :-D

12 kommentarer:

 1. Flot gul iris, sådan en har jeg også købt en gang, men den har ikke blomstret endnu. Nu har jeg flyttet alle minde sibiriske iris ud i solen, i håb om at det hjælper på blomstringen.
  Min Summer skies blomstrer ikke endnu, det er sjovt med sådan en forskel, når nu jeg er foran med roserne.
  Du har mange søde akelejer og storkenæb.
  Kh Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Lisbeth
   Jeg er glædelig overrasket over den gule iris blomstrer så flot da den kun blev sat sidste år. Også fordi lerjorden er triggy og den skal drænes godt til iris. Jeg er sikker på det hjælper med sol til iris sib. Og evt dele hvis de er gamle.
   Ja , det er ikke altid til at forstå hvorfor de har forskellige blomstrings tider.
   Storkenæb og akeleje har så meget at byde på.
   Kh Rose

   Slet
 2. Hei Rose!

  Så flotte iris og geranium du har! Geranium er en av de få planter som jeg IKKE har hatt dilla på ;)) Vet ikke hvorfor, for jeg synes de er veldig søte. Jeg likte Patricia veldig godt, og den hadde en nydelig farge!
  Så søt hund du har, og jeg forstår godt at de liker seg på den høyden. Dyr liker å ha overblikk.

  Akeleier er så vakre bakfra, ja! Nydelige bilder :)

  Klem, Marit

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marit
   Tænk, du ikke har samlet Geranium men det kommer er jeg sikker på :) - der findes en til hver en plads i haven!
   Nogle synes magentafarven er for stærk men dejligt du også synes om den.
   Du har helt ret i dyr kan lide at holde udkig - Katten min synes også om udsigtspunktet så det er lidt uretfærdigt at den kaldes Hundeborgen.
   Klem Roseim

   Slet
 3. Hvor er det yndige billeder af dine blomster - og af Joe. Jeg har en svaghed for geranium og iris. Kh

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er også to slags planter som der er rigtig mange forskellige af!
   Hav en dejlig aften, madame :) Kh

   Slet
 4. Sikke en masse skønne storkenæb. Summerskies ser spændende ud. Jeg kan ikke huske, at jeg har set en storkenæb med dobbelte blomster før. Super nærbilleder du har fået af nogle af blomsterne.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, May, jeg kender heller ikke mange dobb. storkenæb og Sommerskies er den eneste jeg har men en dyb lilla har jeg set som jeg godt kunne tænke mig en dag.

   Slet
 5. Hej Rose.Skønne blomster du viser.Storkenæb er bare en af de dejligste blomster i vores haver.............og du har da mange smukke.Og Paeum har jeg også fået af Anne Mette.
  Den gule iris har altid stået i min have..................men den er allerede ved at være færdig.
  Skønt billede af Joe på hundeborgen
  Rigtig god dag knus Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Jette
   Jeg har en hel del stor træer der skygger i haven så en del af mine planter springer lidt senere ud. Tilgengæld holder de også godt fordi de får skygge noget af dagen. Jeg har en 30-40 forskellige storkenæb - fik en dille for et par år siden og synes stadig jeg finder eksemplarer der MÅ indføres ;)
   Hav en dejlig aften,
   Knus Rose

   Slet
 6. Hej Rose!
  Mange skønne geranium og akeleje som er så yndige. Den helt gamle sort af geranium du viser uden navn, ligner utrolig meget den jeg har virkelig mange af, og uden at kende navnet, men hos L&E blomster i dette indlæg:http://leblomster.blogspot.dk/2015/06/roser-og-vandkunst-i-junihaven.html viser hun en der minder ufatteligt om mine i alle tilfælde i bladene, blomsterne er lidt sværere på billedet. Vil tage et nærbillede af mine en af dagene,måske navnet bliver opklaret;-)
  Ha en dejlig aften
  Kærlig hilsen Anette

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Anette
   Tak for linket! Flot du var så opmærksom!
   Jeg har kigget på Tinas storkenæb, og også din, og giver dig helt ret i de må være den samme dejlige sort! Den er utrolig smuk og blomsterig, ska jeg love for :) Jeg har den skønne Geranium bog af Birgitte Husted Bendtsen og vil prøve om jeg kan spotte planten, i hendes bog er der er ihvertfald mange at vælge imellem ;)
   Også dejlig aften til dig,
   Kærlig hilsen Rose

   Slet